Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Naziv

Umetnička galerija LADA

Adresa

Mačvanska 15, Vračar, Beograd

Umetnička galerija LADA osnovana je početkom 2011. godine. Nastala je na temeljima Neformalne kreativne grupe KOMBINAT (www.kombinat.rs), poput koje se zalaže za promociju i afirmaciju kulturnih vrednosti i umetnosti u Srbiji, a posebno u njenom glavnom gradu Beogradu. Inicijalni impuls njenog osnivanja, utemeljen u procesima demistifikacije i afirmacije apstraktnog likovnog izraza koji neguju domaći autori, mlađe i srednje generacije, u velikoj meri usmerio je i tok njenih aktivnosti ali je istovremeno uobličio i njenu jedinstvenost, jer je LADA prva galerija u Srbiji koja je usmerena na prezentovanje apstraktnih umetničkih dela.

 

Bogat asortiman galerije čini stvaralaštvo umetnika, koji su u svojim radovima potisnuli realni svet - "domen iluzorne stvarnosti" i namesto njega postavili čisti likovni, prepuštajući se unutrašnjoj emigraciji ličnosti i predstavljanju skrivenih, ličnih, individualnih stremljenja; stremljenja u kojima je utkana njihova koncepcija sveta i odnos ka životu. Iako sadrži snažni subjektivni pečat to je stvaralaštvo koje zahteva komunikaciju i traži svoj drugi pol - recipijenta. U takvom komunikacionom sistemu koje zahteva, ističe se značaj i same galerije koja dela Nebojše Aleksića, Kristine Ristić, Marka Vukše, Saše Pančića, Jelene Đurić, Duška Jovića, Mileta Šaule, Aleksandra Bunčića čini dostupnim ljubiteljima umetnosti - široj javnosti, potencijalnim kupcima, kolekcionarima. Iako galerija LADA neguje apstraktni likovni izraz, akcenat je na tradicionalnim tehnikama i medijima, te galerija u svojoj ponudi ima isključivo slike i skulpture autora koji se kreću tokovima lirske apstrakcije, apstraktnog ekspresionizma, konstruktivizma...

 

Izgrađujući specifičan pristup prezentaciji umetničkih dela, LADA svoju ponudu zaokružuje setom pratećih informacija o biografijama umetnika, njihovom načinu rada, razmišljanjima i stremljenjima u vidu pojedinačnih umetničkih portfolia, kataloga, stručnih tekstova i video zapisa. Svoje aktivnosti usmerava i ka organizovanju samostalnih izložbi, kroz koje ljubiteljima apstraktnog slikarstva omogućava kvalitetan uvid u najnovija ostvarenja autora sa kojima sarađuje.

 

Galeriju LADU izdvaja i njen jedinstven prodajni prostor, koji odiše prijatnim ambijentom improvizovane dnevne sobe i koji posetiocima treba da omogući da lakše dočaraju izgled nekog umetničkog dela u životnom ili radnom prostoru.

 

Galerija LADA svojim aktivnostima, koje planira da nadogradi i kroz ostvarivanje regionalne saradnje, učešća na sajmovima umetnosti, pokretanje manifestacija poput Gallery Weekend-a i radom na izdavačkoj delatnosti, daje svoj doprinos bogaćenju domaće kulturno-umetničke scene.

 

  • 14. februar 2011. godine - NOĆ OTVORENIH ATELJEA

U noći između 14. i 15. februara 2011. godine galerija LADA otvorila je svoja vrata posetiocima prve beogradske "Noći otvorenih ateljea". Tom prilikom, galerija je ugostila i nekoliko umetnika i omogućila publici ove nove manifestacije da upozna i njih i njihovo stvaralaštvo. Domaćini prve noći otvorenih ateljea u galeriji LADA bili su umetnici Nebojša Aleksić, Kristina Ristić, Saša Pančić, Marko Vukša i Tamara Nedeljković Vukša.

 

  • 14. maj 2011. godine - NOĆ MUZEJA

Na tradicionalnoj, beogradskoj kulturnoj manifestaciji "Noć muzeja", održanoj u noći između 14. i 15. maja 2011. godine, galerija LADA i radovi umetnika sa kojima galerija sarađuje bili su predstavljeni široj javnosti. Posetioci su tokom večeri imali priliku da predpremijerno pogledaju segmente kratkog dokumentarnog filma "Zlatni snovi o umetnosti" u produkciji same galerije. Reč je o ekskluzivnim intervjuima odabranih umetnika, istoričarke umetnosti Danijele Perušević i kolekcionarke Mikele Bernaka, i njihovom viđenju relevantnih kretanja na savremenoj sceni apstraktne umetnosti, izrazu koji galerija LADA neguje i promoviše. Realizatorka projekta je Čarna Radoičić, autorka dokumentarno-igranog filma "Milena" o Mileni Pavlović Barili. Premijera filma se očekuje u 2012. godini.

 

  • 10. oktobar 2011. godine - IZLOŽBA "SUSRETI" KRISTINE RISTIĆ

Izložbom autorke KRISTINE RISTIĆ (1973), 10. oktobra 2011. godine, „Umetnička galerija LADA" predstavila je beogradskoj publici prvu autorsku izložbu u svom novootvorenom galerijskom prostoru. Izložbom „Susreti" publici su predstavljena dela iz najnovijeg ciklusa, ove mlade nagrađivane autorke, čija se dela nalaze u kolekcijama Makedonskog muzeja moderne umetnosti u Solunu, Filip Moris - Niš Art Fondacije, Kulturnog centra Pančeva i u privatnim kolekcijama. Slike iz najnovijeg ciklusa su rađene tehnikom ulja na platnu, a izložena dela su većih formata koja do sada nisu izlagana u Beogradu, a o kojima istoričarka umetnosti Irina Subotič piše da eleminišu svaku ravnodušnost, da provociraju posmatrača i golicaju našu sposobnost da odgonetnemo značenja o kojima umetnica (možda) želi da progovori.

Izložba je otvorena do 30. oktobra 2011. godine.

 

 

 

 

 

Galerija LADA

Mačvanska 15

(ulaz iz Graničarske ulice)

11000 Beograd, SRBIJA

Tel. 011/2402-391

Mob. 063/238-357

 

info@galerijalada.rs

www.galerijalada.rs

www.kombinat.rs

 

ZIMSKO RADNO VREME

Utorak-Petak 13-20h

Subota-Nedelja 10-15h

Ponedeljkom zatvoreno