Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Nis Art Fondacija 2009.god.

Naziv

Nis Art Fondacija

Delatnost

Art fondacija

 

Vec cetvrtu godinu za redom, DIN Filip Moris pruza podrsku umetnickoj fondaciji i njenim inicijativama koje imaju za cilj pomoc mladim umetnicima Srbije. Veoma mi je drago da je ova izlozba postala tradicionalni umetnicki dogadjaj u Nisu, Beogradui Novom Sadu i da Niska umetnicka fondacija uspeva da promovise neke od vrednosti koje su veoma vazne za razvoj zajednice-kreativnost, energiju i posvecenost darovitith pojedinaca...

                                                                                                                 Skip Bornhiter-Generalni direktor

 

 

    STA MLADI ZIVE, A STA SLIKAJU

 

Svetom savremeneumetnosti vlada toliko razlicitih estetika, pa me ne obavezuje da njome ocenjujem slike mladih koji ove godine ucestvuju na konkursu Nis Art Fondacije. Zato mogu sebi dozvoliti da se zapitam sta to mladi umetnici u ovom trenutku vide i kako to sto u sebi vide slikaju ili vajaju.

 

Ocigledno da mladi zive u veoma zaostrenim drustvenim okolnostima, da kriza vise nije lokalna vec globalna. I njihove slike su umetnost krize- materijalne, moralne, svekolike.

 

Necu nista novo niti otkrivalacki reci, ako kazem da im gama nije vedra, bez obzira na to da li je rec o apstraktnim ili o figuralnim slikama. Ali nije rec samo o gami, tamnoj, kestenjastoj(s malim izuzecima) tmastoj, vec da su im motivi, kad je o figuralnom slikarstvu rec, napustene fabrike, puste stanice, haoticni supermarketi, pesacke zebre bez pesaka, bulevari zaguseni taksi vozilima, sve do izandjalih tapeta sa tragovima zlocina.

 

U apstraktnim slikama, po prirodi stvari, teze je uociti drustveni aspekt njihove poruke, vezu okruzenja u kome mladi slikari zive i stvaraju. Izvesno je da na njima nema ni tracka ohrabrenja, osim nekih belih leptira na jednom platnu.

 

Portreta je malo, a ono sto ih ima, to zabrinuta, nevesela lica, cak i kad su na telu atletske gradje. Kad su motiv ruke, a ne glave, onda su ispruzeni kaziprsti znakovi neverbalnog govora, rekao bih uzaludni pokusaji sporazuma.

 

Predmeti i skulpture su posebna prica.. Tu su knjige, ali u torziji pomocu nemilosrdne prese, ili arhiv predmeta zarobljenih u kvadratnim pregradama.

 

Sve to zabrinjava kao dozivljaj sveta, ali bi jos vise zabrinjavalo kad nasi mladi ne bi bili svesni sveta u kom zive i kad bi obmanjivali i sebe i nas bojama lazne vedrine.

 

 Ono sto ohrabruje jeste da nasi mladi likovni umetnici to sto stvaraju cine sa istinskim likovnim obrazovanjem i sa zavidnim profesionalnim nivoom, i naravno, s nesumnjivim darom. Takodje ohrabruje i cinjenica da svake sledece godine ocigledno sve bolje slikaju ili vajaju i da ih je sve vise. Oni koji su nagradjeni, a i dalje ucestvuju na konkursu, osetno su napredovali, a sve je vise mladih umetnika koji ne zive u nasim najvecim kulturnim centrima, kao sto su Beograd, Nis i Novi Sad, vec su iz ostalih malih gradova nase zemlje.

 

Nadam se da sam svojim komentarom blizak onom osecanju s kojim posetioci svih generacija dozivljaju ove radove i da Nis Art Fondacuija, uz pomoc DIN industrije duvana a.d. Nis u sastavu Philip Morris international-a, podstice nasu mladost da stvara autenticnu umetnost svog vremena.

 

                                                                                                                   JOVAN CIRILOV, MART 2009.GOD.

NAGRADJENI: 

 

-  Andrea Ivanovic-Jaksic -iz Zrenjanina

 - Jelena Djuric- iz Nisa

- Ana Bondzic - iz Nisa

- Ana Miletic- iz Nisa

- Lana Sukletovic-Stamenic iz Nisa

- Jelena Trajkovic iz Beograda

- Ivana Grubic

 

 

 

CETVRTA IZLOZBA MLADOST 2009.

 

GALERIJA NIS ART FONDACIJE

ULICA TOSIN BUNAR 130

BEOGRAD

Nis Art Fondacija

 ulica: Kej Mike Paligorica 6-Nis

tel: +381 (0)18 293 901

e-mail: n.f.@eunet.rs

www.naf.org.rs