Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Vasa Dolovacki

Godina rođenja

1960.god. u Bavanistu

Živi i radi

U Bavanistu

Fakultet

Likovnih umetnosti 1984. god

U klasi profesora

Zorana Petrovica

Član udruženja

ULUS-a od 1992.god.

                       Vasilije Vasa Dolovacki roden je 22. aprila. 1960.god.u Bavaništu, opština Kovin.

 

1984.god-   Diplomirao na fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u Klasi Prof. Zorana Petrovica.

1989.god.-   Diplomira na postdiplomskim  studijama na akademiji u Beogradu u klasi Prof. Mirjane Mihac.

1992.god.-   Postaje clan ULUS-a.

                                                                     Dragan Jovanovic Danilov

 

 Na Vasinim platnima tihim, skladnim i svecanim, ima neceg od toplosti i tihog ozarenja zakasnelog srpskog romantizma,  pri cemu sentiment koji ovaj umetnik sugeriše, podrazumeva vracanje poetici malih stvari, te jednom svetu cednom, prisnom i ušuškanom. Vasina umetnost jeste romanticarska, ali ona nikako ne potpada pod odrednicu romanticki idealizovan stil. I doista,  Vasa Dolovacki je autentican poeta minor, slikar intimist, pesnik malih stvari. Kod njega nema prostora za asepticnost i negaciju.  Njegov svet jeste svet intimnog kruga i unutarnjeg oka. Niceg agresivnog i glasnog, nikakvih velikih gesta necemo pronaci na njegovim platnima, na kojima se jedan realni životni prostor i svetlosni ambijent produžavaju u sliku. Lepota njegovih slika, skladnih i svecanih,  jeste u diskretnoj rasveti, u njihovoj nenametljivosti i tankocutnosti. Dolovacki je izraziti kolorist, umetnik tanane,  lirske modelacije predmeta medu kojima postoji jedna pulsirajuca povezanost. Dolovackog zanimaju predmeti koji imaju svoju malu istoriju, svoj tihi, zakoprenjeni život. Njega intrigira initimna kosmicnost predmeta koji iz sebe isijavaju neki svetli, lelujavi fluid. Misticnost Vasine slike na kojoj je sve podredeno osvetljenju i koloristickoj osecajnosti,leži u tajanstvenoj dijalektici odnosa njegove tanane duševnosti i prefinjene, medonosne slikarske materije. Ta materija isijava,  treperi i živi svojim životom. Predmeti isijavaju mekanom svetlošcu najintimnije duševnosti. Imponuje tananost sa kojom ovaj umetnik rasporeduje valerske odnose. On je pravi majstor u prikazivanju titrave atmosfere vazduha zasicenog suncevom svetlošcu  ili vode nad kojom lebdi vlažan uzduh.
 Topla i socna paleta, meka, etericna osvetljenja, tonska slivenost, drhtave senke, pigment koji pulsira - eto osnovnih postulata Vasinog slikarstva. Iz slike u sliku on  kontinuira, kultiviše i organski razvija najlepše vrline svog kolorizma po kome je prepoznatljiv i nedostižan u korpusu savremenog srpskog figurativnog slikarstva. U koloristickom postupku dominiraju topli tonovi: topli okeri, umbre, 
crveni geransi, staro zlato, ružicasti inkarnat, maslinasti tonovi, zlacani opal. Svetlost ovde proistice iz same plemenitosti socne, produhovljene materije. Pažljiva i nežna faktura, iznutra zasicuje oblike prekrasne u svojoj toplini i nežnosti.Samo oni najinteligentniji i najpošteniji umetnici odabiraju motiv po meri svoje osetljivosti, darovitosti i napose, po meri sebe, svog ambijenta i osecanja prostora i vremena. Vasin slikarski svet nastao je iz poštenja prema unutrašnjoj nužnosti koja je njegove slike i porodila. U tom smislu paradigmatican je i dragocen za proucavanje ovog umetnika  "Autoportret" na kome mladi umetnik u levoj ruci drži malo, zategnuto platno na blind ramu okrenuto prema posmatracu odastrag. Ne govori li to da Dolovacki svoje slikarstvo razume kao "sccanje iznutra, secanje samim sobom"? 

                                                                              Nagrade:

 

1982. god.-  Nagrada Ljubice Sokic za slike malog formata

1982. god.-  I nagrada Južnobanatskog Likovnog Salona

1983.  god.- Nagrada Petra Lubarde za crtež na temu životinje

1983. god.- Nagrada za najboljeg studenta Akademije Likovnih umetnosti

1984. god.-  Nagrada Petra Lubarde za crtež na temu životinje

1984. god.-  I Nagrada Nikole Graovca za slikarsvo

1988. god.-  Velika nagrada Petra Lubarde za slikarstvo
   

 

Više puta nagradivan na likovnim salonima u Kovinu i Pancevu

   KULTURNI CENTAR KOVIN

 PRVA SAMOSTALNA IZLOZBA SLIKA

OTVORENA OD 16.06.2009.GOD. DO

Živi i radi u Bavaništu,

Ulica Banatska br. 104.

 

tel. 013-75 -14 -04.

 

mob. +381 (0)63 80 23 474.