Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Zorka Cerovic

Godina rođenja

Cetinje 1947

Fakultet

flu Bgd- 1973

U klasi profesora

Mladena Srbinovica

Član udruženja

ULUS-a

 Zorka Cerovic, akademski slikar, rodjena na Cetinju 1947. god. Akademiju likovnih umetnosti zavrsila 1973.godine u Beogradu, u klasi profesora Mladena Srbinovica. Clan ULUS-a. Zivi i radi u Beogradu.

 

Slikarstvo Zorke Cerovic - Tajne kamenih kuca

  

    Slikarka Zorka Cerovic spada u savremene umetnike koji su uspeli da svojom kicicom likovno pomire agresivnu pojavnost stvarnog i ne manje izmastanog. Stalno iznova istrazujuci svoje opsesivne teme, mediteranskog pejzaza, arhitekture i mita, Ceroviceva se ne ugleda ni na jednu skolu, niti se obazire na pomodne pravce, na njenim slikama se moze videti fino islikan detalj propusten kroz citate magicne naive, figurativna doslednost naporedo sa istrazivackim potezima ukomponovanim u koloristicki raslojen pejzaz cije se konture gube u enformelu. Ona u svom postupku neprestano preplice i poredi gradjevine, rastinje, figure i kompozicije iz svoje imaginacije sa onima koje srece u prirodi i u tom dijalogu prepirci nastaju slike o melanholiji nenastanjenih starinskih zgrada, o naporu da se dokuce tajne,  zatvorene u simetricne nasade maslinjaka, u isusene kamene zidove primorskih kuca, u obrusen kule tvrdjave, ili nagore uzvinutu glavu jednoroga. Ceroviceva nije razmetljivi kolorista, ona ne  rasipa boje i unutrasnji naboj slike ne postize ni gustinom namaza, ni jarkom paletom. Ona ide tezim  putem nastojeci da oboji i nagovesti ono sto se ne pokazuje i ne namece na prvi pogled, vec se nalazi ili naslucuje ispod vidljivih slojeva. Minuciozno bojeci nijanse kamene fasade, ona u stvari tezi da pronadje i izrazi boju vetrova koji su ih isusili, da nagovesti onu koloristicku pricu koja se odvija iza toga prednjeg zida, u unutrasnjosti kuce, u misticnom odjeku zvona sa katedrale, da pogodi boju u naizgled nadmocnom pogledu setnog jednoroga. I bojenjem okvira slike, Ceroviceva dodaje slici jednu vrstu komentara, ali ne kao uputstvo posmatracu, vec tim likovnim gestom podrzava uverenje da slika nije ramom otrgnut deo vece prostorne celine, vec ona sobom, odredjuje (uramljuje) prostor oko sebe. Zorka Cerovic je slikarka cija je likovna misao melanholicna i snazna u isti mah.

                                                                    Vida Ognjenovic

  Kompozicije Zorke Cerovic su zapazene zbog svezine i autenticnosti njenog izraza i kvaliteta prozracne palete koja odmara i koja naglasava reljef i cistotu oblika.

                    Denis David " Les nouvelles litteraires" Paris

  Zorka Cerovic nudi platna sirokih vidika i posebno, divno stilizovane oblike pod cudnim lunarnim osvetljenjem, najcesce vidjenim s nekog prozora u prvom planu,seoske kuce iz svog kraja.

                                         Denis Roger " Carrefour" Paris

 Slikarka Zorka Cerovic je ubjedjeni pripadnik figurativnog, ali nju ne zanimaju predmeti vec njihov plasticni znacaj. Njen izraz pociva na odnosu izmedju opipljivih oblika i vlastitog duhovnog saznanja o svijetu. Osjeca tajnu svakidasnjih stvari koje brizljivo promatra. Sve je podredjeno lirizmu i melanholiji boja, dubina i kompozicija. Faktura joj je slivena i mirna.

                                        Ratka Cvetkovic "Pobjeda"

 

     Likovne reminiscencije Zorke Cerovic nemaju ni svetlost ni pozlata, iz njih ne zraci sjaj proslih dana. Zorka Cerovic se ne seca vec ponovo ozivljava neke svoje ljudske i likovne drame. U njenim likovnim rezultatima ima vise uzbudljivih tragova borbi nego nagovestaja pobeda, tradicionalne slikarske povode ona je vidljivo i glasno obelezila sopstvenim umetnickim razlozima. Ta transkripcija lici na obracun, to jeste ono isto ali ne malo vec mnogo drukcije, sa tamnim zelenilom, gorcine tamo gde je nekada cvalo nezno cvece vere.Zatekli smo je na delu: alhemiji zanata ona suprotstavlja oporu rudu zavicaja sopstvenih cula. Tamo gde nas je ujela zmija sumnje morao bi da raste i lek istine.

  Dusan Radovic, Predgovor kataloga za izlozbu u Kulturnom centru Beograd

 

 Zorka Cerovic ima jedno religiozno osecanje prema zivotu koje prenosi u male formate u kojima je uzbudjenje istovremeno i veoma zgusnuto i stilizovano. Izlozen je jedan konj koji nas je odusevio, koji izbija iz neke cudnovate svetlosti, a tu su i arhaicna Madona i ptice.

                                       Pol Kazo" La Soar" Brisel   

 

 

                                Slika kao smisao tisine

 

        Od Beograda pa preko mnogih evropskih metropola sve od Njujorka vidjene su poetske vizije na slikama Zorke Cerovic, Iako prepoznatljive na prvi pogled i nastale u dodiru sa oblicima vidljivog sveta, njene slike ne pripadaju onoj vrsti likovnog izraza koji tezi dokumentarnoj uverljivosti. Njihova uverljivost i istinitost  proisticu iz lepote slikanja i iskrenog dozivljaja, iz otvorenog jedinstva forme, boje, ideje i osecanja. Reminiscence istoriskih stilova, patina vremena na lepim fasadama, tajanstvenim prozorima, balkonima i kapijama, fragmenti neobicnih celina, sav taj utisani svet u kome kategorije vremena gube znacaj, na ovim najnovijim slikama dobija jedan novi smisaoni i formalno-likovni elemenat: lik zene, devojcice ili lice mladosti koje se prepoznaje po lepoti otvorenog pogleda. Na fonu ljubicastih, plavih, zelenih ili oker harmonija izdvaja se to lice cudesnig pogleda usmerenog prema prizoru koje samo ono vidi. Slike Zorke Cerovic vec dugo nudi mir i pomirenje coveka i sveta, konteplaciju i smisao tisine: u boji prefinjena, usaglasena sa finim pastelnim harmonijama, bez zestokog gesta i jakih kontrasta. Zato je ovo slikarstvo svojevrstna oaza u okruzenju nemira, potresa i nasilja. Bez potrebe da se odredjuje prema stilskim obrascima, obelezjima i aktuelnim postmodernim izazovima, Zorka Cerovic pokusava( i uspeva) da ostvari model slike koji moze da zadovolji i strucnjake i ljubitelje umetnosti.Sta je znacajno, na njenim slikama nema velikih vrednosnih oscilacija: one traju kao kontinuitet postignute vrednosti u estetskom i etickom smislu. Zato je slika i deo njenog stvarnog zivota: njome i kroz nju ona zivi svoj osmisljeni stvaralacki vek.

                                                Sreto Bosnjak                 

        

Beograd

Mobilni : + 381 (0) 64 113 77 55 

 Fiksni:                    011 2183900

 

e-mail: zorkal@ikomline.net