Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Maja Grecic

Godina rođenja

08.07.1968.god. u Beogradu

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti u Beogradu

U klasi profesora

Cedomira Vasica

Član udruženja

ULUS-a od 1994.god.

Maja Grecic rodjena je o8.07.1968.godine u Beogradu. Diplomirala je na fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi profesora Cedomira Vasica 1993.god. Magistarke studije zavrsila je 1999.godine kod istog profesora. Clan je ULUS-a od 1994.godine, a samostalni umetnik je od 1992.godine.

 

Koloristicki prostori Maje Grecic

 

 

Ako bi na pitanje sta je to slika i sta cin slikanja treba da predstavlja danas odgovor potrazili u radu Maje Grecic, dosli bi do bazicnog i sustastvenog odgovora. Za beogradsku umetnicu to je pre svega neposredan i nesputan odnos prema ovom sredstvu izrazavanja. Ima u njemu, svakako, iznova aktuelnih modernističkih odjeka, onih koji podrazumevaju i neguju izvornu potrebu za stvaranjem, izrazenu u samoj slikarskoj akciji. Za umetnike ove provenijencije znacenje slike podrazumeva misao da je to pre svega prazna povrsina koja zatim postaje prostor u kome se traga za formulom i kroz magicno prizivanje nepoznatoga dolazi do neke vrste prosvetljenja i simboličkog samoukljucenja u procese zivota. Ovakvo shvatanje podrazumeva potpunu otvorenost koja dovodi spajanja dva prostora, duhovnog i fizickog.

Napetost koja proizilazi iz te dihotomije, iz suceljavanja unutrasnjeg i spoljasnjeg, zrno je odakle se u radu Maje Grecic neprekidno generisu uzbudljivi likovni sadrzaji. Oni variraju izmedju asocijativno-apstraktnog, figurativnog i simbolickog, ali je osebujna izrazajnost ono sto ih povezuje u organsku celinu. Likovni jezik Maje Grecic utemeljen je pre svega u intenzivnom ali senzibilnom koloritu. On istovremeno predstavlja jedan kompleksan sistem morfoloskih procesa koji podrazumevaju neprekidno kretanje i dijalekticki rast. Koloristicke varijacije ritmicki se smenjuju od jedne do druge kompozicije ali su povezane zajednickom energijom - svojevrsnim i jedinstvenim sistemom kretanja zahvaljujući kome svi prizori iz ovoga opusa stvaraju sveukupnu, totalnu sliku.

U ovoj likovnoj ideji nista nije konacno, vec je naprotiv znacenjski slojevito i otvoreno. Semanticka igra traganja i otkrivanja odvija se unutar ovih radova kao stalni ciklus nastajanja i preoblikovanja. Pri tome je u njima ocuvano autenticno uzbudjenje stvaranja koje se prenosi na posmatraca i uvodi ga u ovaj dinamican i sugestivan proces.

Najnovijim ciklusom slika, kao i dosadasnjim radom, Maja Grecic pokazuje doslednost i posvecenost cistom likovnom konceptu, zahvaljujuci kome je buducnost stafelajne slike, kao vrednosti po sebi, i dalje izvesna.

 

Dragana Kovacic

Dobitnik je nagrade iz fonda "Djurdje Teodorovic" za najbolji crtez vecernjeg akta1990.godine i otkupne nagrade JIK banke za mozaik 1992.godine.

                                                                            Samostalne izlozbe

 

- 1994.god. Delfin varijacije-slike, galerija "Paleta", Beograd

- 1997.god. Izlozba slika, galerija Zaduzbine Ilije Kolarca, Beograd

- 1999.god. Magistarska izlozba , galerija FLU,Beograd

- 2003.god. Slike prirode, izlozba slika, kuca Djure Jaksica, Beograd

- 2009.god. Izlozba slika, galerija SULUJ, Beograd

 

Od 1989.godine izlagala je na vise grupnih izlozbi u Beogradu, Velikoj Plani, Petrovcu na moru, Zajecaru, Virpazaru, Didimotihu(Grcka).

Stidijski je boravila u "Cite Internationales des Arts" u Parizu,( 2000 godine).

 

 

Maja Grecic

 

tel: 011/ 85 25 670

mobil: 064 922 76 53

e-mail: majag@rocketmail.com