Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Kosta Bunusevac

Godina rođenja

1948

Živi i radi

Beograd

Fakultet

ALU

U klasi profesora

Stojana Celica

Član udruženja

ULUS

Kosta Bunusevac rodjen je 1948 godine. Zavrsio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu,odsek slikarstvo 1971 godine u klasi prof.Stojana Celica.Ostvario je brojne samostalne i grupne izlozbe u zemlji i inostranstvu.Multimedijalno orijentisan kroz teatar,dizajn,marketing,pronalazastvo,muziku,arhitekturu,glumu na filmu,pozoristu i na televiziji.Profesor na Akademiji lepih umetnosti 1999-2007. Idejni tvorac nagradjenih TV emisija Beograd nocu i Oliver Mandic show. Omiljeni lik: Super Ridza u filmu Kako je propao rock and roll.

Prvim crtezima na studijama vecernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista,unutar jedne male grupe ezoterika,Kosta Bunusevac je objavio svoju likovnu moc.Krajnja ponesenost,ushicenost kojom vlada strog,gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obelezili su ovog umetnika od prvih dana. Bunusevac slikar,crtac,dizajner,performer,promoter,demijurg,one man show,uz jos dve tri licnosti,postaje centar svih,ne samo underground okupljanja vertikalnog Beograda sedamdesetih i osamdesetih  i taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunusevca.Mag ili urbani samuraj, idol svakako Bunusevac je uprkos svima i svemu bio i ostao bez prethodnika i sledbenika, vise nalik na ikonopisca XXV veka.Odatle je i njegova estetika jedini pravi umetnicki nad-realizam,osmeh bogova a on poslednji heroj elitnog i estetskog.

Dejan Djoric

Novi ciklus delotvornosti Koste Bunusevca visestruko potvrdjuje nase uverenje da je on izvesno najspektakularnija figura poslednje generacije stvaralaca Beogradkog Pogleda Na Svet. Rec je o stvaralastvu koje magnetski neodoljivo privlaci nase poglede ne samo vrlinamaosebujnosti vec i duhovne produbljenosti vizijie, sto doseze vrhunski smisao istinske umetnosti.

Dragos Kalajic

Slikarstvo ovog slikara je aktuelno.Ono je tu kao jedna nova droga, kao vestacki rajevi jedne hemije stavljene u sluzbu magijskih prividjenja,kao jutro magije kao slikarstvo kraja starog i pocetka novog veka.

Miro Glavurtic

Zlatna Ruza Montrea za tv show Beograd nocu Oliver Mandic 1980 god.

Beograd

Zeneva

Brisel

Grenobl.