Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Naziv

Kulturni centar Beograd + Gal. Artget

Adresa

Knez Mihailova 6

O centru

 

Svojom formulom „mnoštvo umetnosti iz jednog centra", atraktivnom lokacijom u najstrožem centru Beograda, u zaštićenoj, pešačkoj kulturno-istorijskoj zoni Knez Mihailove ulice, sa najlepšim pogledom na glavni gradski Trg Republike i nizom pratećih sadržaja - kafeterija, knjižara i prodavnice beogradskog suvenira, Kulturni centar Beograda je nezaobilazno mesto u upoznavanju grada, aktivni i dinamični tvorac i uvek prisutni oslonac beogradskog kulturnog života, čije delovanje povezuje ovu evropsku prestonicu sa mnogim tačkama na kulturnoj mapi sveta.
Centar je pravi dom svih umetnosti osim pozorišne, ali je i ona u svom alternativnom izrazu često prisutna u delovanju ove programski polivalentne kuće umetnosti i kulture.
U jedinstvenom kompleksu višenamenskih prostora, ukupne površine od preko 2000m², u trostrano orijentisanom zdanju Doma štampe, tipičnom predstavniku srpske arhitekture 50-ih godina prošlog veka, a često i na prostorima oko Centra, svakoga dana se prepliću izložbe savremene umetnosti, filmske projekcije, koncerti, književni programi, predavanja, radionice, tribine, konferencije, hepeninzi....
U prostoru Centra, koji čine:

  • Likovna galerija (120m2)
  • Galerija Artget (280 m2)
  • bioskopska dvorana sa foajeom-kafeterijom (747m2)
  • Beogradski izlog (knjižara, kafeterija, prodavnica suvenira) (565m2)
  • IPS knjižara stranih knjiga i elektronskih izdanja (340m2 )
  • ateljei i depoi (305m2) i
  • poslovne i prateće prostorije (366m2),

odvija se najveći broj od preko 300 programa u godini. Međutim, raznorodnost i veličina projekata često zahtevaju drugačije i veće prostore od ovih, pa se tako prisustvo Centra oseća i na brojnim gradskim trgovima i ulicama, u alternativnim zdanjima i mestima netipičnim za umetnost i kulturu, kao i u drugim institucijama kulture, drugim gradovima u Srbiji i regionu, a sve više i širom Evrope.

 

 

Osnivač i pokrovitelj Kulturnog centra Beograda je Grad Beograd

 

Likovni program

 

Likovni program Kulturnog centra Beograda čini stalno kretanje između  klasičnih formi likovnih umetnosti, dizajna, arhitekture, fotografije, ambijentalnih instalacija i brojnih drugih projekata. Visoki estetski standardi, aktivan odnos prema domaćoj i međunarodnoj savremenoj umetničkoj sceni, poštovanje profesionalnih izlagačkih zahteva, raznovrsnost i kvalitet (pratećih) programa i aktivnosti, kao i centralna gradska lokacija galerija čine Centar  jednim od najrespektabilnijih mesta savremene umetnosti u Beogradu i Srbiji.

Na oko 40 samostalnih, grupnih, tematskih i monografskih izložbi godišnje, u dva galerijska prostora - Likovnoj galeriji i galeriji „Artget" - predstavlja se savremeno stvaralaštvo domaćih i inostranih umetnika različitih generacija, poetika i stvaralačkih medija i istražuju pojave moderne i savremene umetnosti.
Sve izložbe prati dvojezični, srpsko-engleski katalog sa ilustracijama i autorskim tekstom kritičara, teoretičara i istoričara umetnosti kao svedočanstvo ne samo o održanoj izložbi nego i kao dragocen oslonac za buduća proučavanja savremene umetničke scene.
Izdavačka delatnost Centra, specijalizovana za umetnička izdanja, posebno je usmerena na srpskoj sceni retka izdanja o fotografiji u okviru dve biblioteke: Foto Artget: Teorija i Foto Artget: Monografije 5½.

Ciklusi predavanja o značajnim umetničkim pravcima, pojavama i temama, radionice novih kustoskih i umetničkih praksi, razgovori sa umetnicima i kritičarima, predstavljanje individualnih opusa i nacionalnih scena, kustoska i autorska vođenja kroz izložbe, radionice za decu i mlade sastavni su deo likovnog programa i važan činilac u razumevanju ne samo vizuelnih umetnosti nego i savremenog sveta uopšte, kako za publiku svih generacija i stepena obrazovanja tako i za aktivne kustose, kritičare, teoretičare i istoričare umetnosti.

Doprinos afirmaciji likovne kritike i kritičkom razmatranju savremenih likovnih i vizuelnih umetnosti Centar daje kao jedan od osnivača i dugogodišnji organizator dodele godišnje Nagrade „Lazar Trifunović".

Uverenje u nepodeljivost sveta savremene umetnosti rukovodi Centar u nastojanju da stekne što bolje uvide u inostranu scenu kroz gostujuće izložbe i programe, međunarodnu saradnju i projekte, među kojima se izdvaja Oktobarski salon, najveća i najznačanija međunarodna smotra savremene vizuelne umetnosti na našem tlu, koju skoro tri decenije organizuje Kulturni centar Beograda.

Iako po svom trajanju najstariji Centra, likovni program je uvek težio ka novom, drugačijem i vrednom. Javnosti je u kontinuitetu i hrabro predstavio skoro sve nove pravce i važne autore na savremenoj umetničkoj sceni Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije od sredine XX veka do danas, i organizovao velike izložbe i interdisciplinarne i multimdijalne projekte - Jugoslovenski trijenale likovnih umetnosti, Jevreji na tlu Jugoslavije, Bečki fantastičari, Savremena danska arhitektura, Evropski pozorišni plakat, Umetnost u javnom prostoru - Beograd, Pariz, Beograd itd.

 

Kontakt

Svetlana Petrović urednica likovnog programa - kustos

tel: +381 (0)11 2622 926 

 svetlana.petrovic@kcb.org.rs   

Gordana Dobrić kustos

tel:  +381 (0)11 2622 926 

 gordana.dobric@kcb.org.rs   

Milica Stanković Đorđević kustos

tel:  +381 (0)11 3281 407 

milica.djordjevic@kcb.org.rs  

Aleksandra Estela Bjelica Mladenović kustos

tel:  +381 (0)11 2622 757 

 aleksandra.estela@kcb.org.rs

 

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

 

Galerija Artget

 

Galerija Artget je posvećena predstavljanju, tumačenju, razumevanju i promovisanju fotografske slike. Od osnivanja 2002. godine, u ovom izlagačkom prostoru, jedinom u Beogradu koji je namenjen isključivo fotografskoj umetnosti, predstavljena su dela velikog broja domaćih i stranih autora u širokom rasponu od dokumentarne i istorijske do fotografije u savremenoj vizuelnoj umetnosti.

Umetnički direktor, stručnjak u oblasti fotografije, u saradnji sa uredničkim timom Kulturnog centra Beograda kreira jednogodišnji program, koji čini 15-17 izložbi odabranih na osnovu konkursa i/ili po pozivu.

Predavanja, razgovori sa umetnicima, teoretičarima, kritičarima i istoričarima umetnosti fotografije, vođenja kroz izložbe, pregledanje portfolija, radionice, predstavljanje knjiga o fotografiji značajno doprinose unapređenju prakse i razumevanju ovog sveprisutnog medija i sveta savremene vizuelne umetnosti i kulture. S istim ciljem je 2005. godine pokrenuta i specijalizovana izdavačka delatnost koja, za sada, u dve biblioteke, „Foto Artget - Teorija" i „Foto Artget - Monografije 5 ½", želi da popuni u našoj sredini postojeću prazninu u oblasti teorijskih saznanja o fotografiji i monografskih svedočanstava o aktuelnoj domaćoj fotografskoj sceni.

Prostor Galerije Artget

 

      Milica Stanković Đorđević kustos

tel: +381 (0)11 3281 407

      +381 (0)11 3281 613

milica.djordjevic@kcb.org.rs

50. Oktobarski salon, Beograd
2. oktobar - 15. novembar 2009. 

 

50. jubilarno izdanje Oktobarskog salona je sa malim zakašnjenjem ove godine najavljeno na konferenciji za novinare 30. juna u Svecanoj sali Skupštine grada. Osnivac, grad Beograd je imenovao novi odbor Oktobarskog salona i zvanično potvrdio predlog i izbor umetničke direktorke Salona, mr Branislave Andelković.

50. Salon bice otvoren 2. oktobra u Muzeju 25.maj - Muzeju istorije Jugoslavije, Likovnoj galeriji i galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Kući Legata, Centru za kulturnu dekontaminaciju i nekoliko javnih prostora u gradu.

Na predlog prethodnog Odbora Oktobarskog salona, koji su činili Dragana Zeljković, dr Lidija Merenik, mr Jasmina Čubrilo, Žaklina Kušić i Danica Jovović Prodanović, za umetničkog direktora 50. izdanja je predložena mr Branislava Andelković, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Ovim je pored profesionalne kompetentnosti, kustoski rad na jubilarnom izdanju i simbolicki poveren predstavniku institucije, koja je bila inicijator prvog Salona.

Naziv koncepta ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je OKOLNOST - jedna međunarodna izložba, na kojoj će učestvovati umetnici po pozivu umetničke direktorke.

Pored centralne izložbe, program ovogodišnjeg Salona baviće se na razne načine i kroz različite forme temom kustoskih praksi.

Autor vizuelnog identiteta ovogodišnjeg Salona je Borut Vild.

Poseban segment predstavlja publikacija/projekat Pažnja kritika!, posvećena pisanoj kritici o Oktobarskom salonu od osnivanja do danas. Autori ovog projekta su Radonja Leposavić, Aleksandra Mirčić, Gordana Dobrić i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović.

U susret jubilarnom izdanju Kulturni centar Beograda će realizovati izložbu pod nazivom Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon, kao deo paralelnog programa 11. Bijenala u Istanbulu. Izložba predstavlja presek dosadašnjih pet međunarodnih izdanja Salona kroz izbor deset srpskih umetnika, od kojih su pet nagrađeni autori, a koji će biti predstavljeni u centru za savremenu umetnost BM SUMA od 10. septembra do 16. oktobra. 

Kulturni centar Beograda

 

Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija

tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853

www.kcb.org.rs