Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Milan Blanusa u galeriji 212... - 16. 05. 2017.
  Otvaranje izložbe

  MILANA BLANUŠE

  pedeset godina rada

   

  Slike

   

  utorak, 16. maj 2017. u 19 h

  Galerija 212, Vlajkovićeva 25

   

  subota, 20. maj 2017. od 19 h do 00 h, DRUŽENJE SA AUTOROM u Galeriji 212

   

  Izložba će biti otvorena do 30. maja 2017.

   

  U Galeriji 212, povodom pedesetogodišnjice stvaranja, biće predstavljena najnovija produkcija Milana Blanuše, jednog od najeminentnijih umetnika naše savremene likovne scene.

  Izložba obuhvata slike nastale 2016. i 2017. godine, prepoznatljivog likovnog rukopisa, na kojima, kroz ljudsku figuru kao osnovni motiv za izraz ideje o beznađu savremenog čoveka, Blanuša na ironičan i kritički način komunicira sa duhom vremena u kome živi, potvrđujući svoju stvaralačku doslednost i aktuelnost.

   

  Umetnik određeni stvaralački problem superiorno rešava u različitim medijskim oblicima negujući autentični jezik medija; paralelno u crtežu, slici, grafici i skulpturi postavlja korpus pitanja posvećenih egzistencijalnoj zbilji alijenirane ličnosti. Zato figure Milana Blanuše imaju aktivnu ulogu kao učesnici beketovskih situacija u kojima nema ni pobednika ni poraženih.

                                                                                                                                               iz kataloga

                                                                                                                                               Ljiljana Ćinkul

  Milan Blanuša je rođen 1943. u Jagodini.

  Diplomirao je na Akademiji  likovnih umetnosti u Beogradu 1967, Odsek za slikarstvo, u klasi profesorke Ljubice Sokić. Postdiplomske studije završio je na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti (Staatliche Hochschule fur Bildende Künste) u Braunšvajgu 1972. Specijalizirao je grafiku na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti (Staatliche Hochschule fur Bildende Künste) u Frankfurtu na Majni 1978.

  Član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 1973.

  Radio je kao redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od 1992. do 1998, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 1976. do 2011, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju od 1999. do 2004. Radi kao mentor na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

  Ima zvanje profesor emeritus na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu od 2012.

  Od 1968. izlagao je na više od pedeset samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Vršac, Niš, Čačak, Kragujevac, Podgorica, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Braunšvajg, Dortmund, Keln, Hanover, Krakov, Pariz, Brisel, Helsinki, Bratislava, Budimpešta, Bukurešt, Koventri, Olbani, Kvebek, Aleksandrija, Manila, itd.

  Dobitnik je većeg broja domaćin i internacionalnih nagrada, među kojima se ističu:

  Prva nagrada za crtež na I jugoslovenskoj izložbi crteža Svet u kome živimo, Beograd, 1972; Nagrada ULUBIH-a (Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine) na V izložbi jugoslovenskog crteža, Zagreb, 1975; Nagrada Oktobarskog salona za slikarstvo, Beograd, 1978; Prva nagrada za crtež na XIV Bijenalu mediteranskih zemalja, Aleksandrija, 1982; Nagrada ULUS-a za crtež na Bijenalu crteža i male plastike, Beograd, 1990; Zlatna paleta ULUS-a, Beograd, 1992; Prva nagrada na Međunarodnom bijenalu grafike, Beograd, 1997; Politikina nagrada, Beograd, 2000; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 2001; Gran pri za grafiku na Međunarodnom bijenalu Suva igla, Užice, 2001; Nagrada Sava Šumanović, Novi Sad, 2005; Nagrada ULUS-a za malu plastiku na Prvom beogradskom trijenalu crteža i male plastike, Beograd, 2012; itd.

  Dela mu se nalaze u značajnim muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej Zepter u Beogradu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Gradski muzej u Braunšvajgu, Gradski muzej Vršac, Savremena galerija Zrenjanin, Savremena galerija Smederevo, Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, Kulturni centar Pančeva, Galerija Meander Kulturnog centra Apatin, Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra u Kikindi, itd. 

  Živi i radi u Beogradu.

   

  IZLOŽBA JE REALIZOVANA POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE