Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Galerija HAOS - Radomir Knezevic - 13. 11. 2018.
  Najava programa Galerije HAOS

   

  Nakon crteža u porcelanu, nastavljamo sa prezentacijom autentičnih linearnih instalacija, oprostorenih crteža, ovoga puta realizovanih od povezanih niti pruća. Reč je o umetniku  Radomiru Kneževiću, čiji radovi nisu ni crteži ni skulpture, već instalacije, crteži od pruća, koji na jedinstven način osvajaju izložbeni prostor.

  Izložbu u Galeriji Haos, autor je naslovio "Posveta sećanju".

   

  Konferenciju za novinare i razgovor sa umetnikom organizujemo u ponedeljak, 12. novembra u 12 sati.

   

  RADOMIR KNEŽEVIĆ je rođen 1957. godine u Kikindi. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1983. godine, kao i magistarske studije na istom fakultetu 1988. godine. U zvanju je redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bio je član mnogih umetničkih saveta, zatim gostujući profesor, rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, kao i prodekan FLU.

  Od 1983. godine do danas imao je 35 samostalnih izložbi. Izlagao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: u Parizu, Milanu, Nju Meksiku, Buenos Airesu, Mariboru, Sarajevu, Novom Sadu, Banja Luci, Amsterdamu, Kilu, Malmeu, Tokiju, Solunu, Bijeljini, Ugljeviku, Prnjavoru, Budimpešti, Beču, Herceg Novom, Igalu, Ljubljani...Dobitnik je više nagrada.

   

  Tekst za ovu postavku je napisala Gordana Stanišić koja, između ostalog, kaže:

   

  ...Nadovezivanjem elemenata od pruća Knežević po prostoru galerije crta i vizuelno definiše sada sve složenije i asocijativno konkretnije oblike, ili bar ono što se izvesno udaljava od apsoluta nekadašnje apstrakcije. Linija je u permanentnom, gotovo ritualnom procesu kretanja, između organskog, prirodnog račvanja i tkanja ali i prinudnog, konstrukcionog podvrgavanja savijanjima i distrakcijama, spajanjima i međusobnim prožimanjima, sudarima i zgušnjavanjima. Tek retko linija nije ničim limitirana, ostavljena je u svojoj prirodnoj napregnutosti, u sopstvenom ritmovanju i dinamičnom arabesknom suodnošavanju...

   

  Izložbu otvara likovni stvaralac i pedagog - Đorđe Stanojević - u utorak, 13.. novembra u 20 sati.

   

                                                                                                              Borka Božović

  U Beogradu, 07. novembar 2018.