Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Gal. HAOS - Nagrada za crtež iz Fondacije Vladimira Veličkovića. - 20. 12. 2018.
  NAJAVA IZLOŽBE U GALERIJI HAOS

    ZA REDAKCIJE KULTURE –

   I POZIV NA KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU

   

   

  Ovo je već jedanaesti put kako se dodeljuje Nagrada za crtež iz Fondacije Vladimira Veličkovića. Prošlogodišnji laureat Petar Mirković iz Novog Sada, dobio je, pored novčanih sredstava, i mogućnost samostalne prezentacije u prostoru Galerije Haos – na gornjem njenom nivou. Četiri pohvaljena kandidata: Milan Antić,  Ivan Šuletić, Željko Radović i Petar Sibinović će se predstaviti sa po jednim radom – u donjem nivou galerije.

   

  Petar Mirković spada u retko uspešne mlade stvaraoce kada se radi o prisutnosti na međunarodnoj sceni i učešću na brojnim likovnim manifestacijama, sajmovima i aukcijskim kućama. Njegovi radovi se nalaze u brojnim kolekcijama, a već duže vremena ga zastupa jedna galerija iz Beča. Iako vajar po obrazovanju, autor poznatog Olimpijskog sata u Beogradu, posebno se istakao svojim tretmanom u crtačkoj disciplini. U radovima, uglavnom velikih formata, predstavlja scene iz urbanog života, gotovo filmske sekvence ili uhvaćene trenutke, zaleđene scene, poglede iz aviona, prometne gužve, moćne mašine, uvlačeći nas u jedan svoj crno-beli svet koji, pritom, neminovno postaje i dokumenat jednog vremena. A situacije i vremena se brzo menjaju. Ostaje Mirkovićevo delo kao svedočanstvo njegove fascinacije i veštine da je predstavi na likovno utemeljen način. Zbilja je do perfekcije usavršio crtački postupak i upotrebu ugljena tako nezamenljivog medijuma za kontraste koje želi da postigne. Reč je o umetniku snažnog i autentičnog izraza, bez obzira na slične pojave u svetu. Njegov rad je veoma ekspresivan i pedantno, majstorski izveden.

  "Mirkovićeva umetnost nam je bliska zbog svoje neposrednosti, jednostavnosti, odsustva visokoparne filozofije koja poziva na razmišljanje o potencijalnom sunovratu ljudskog roda. U njegovom opusu nema konceptualnih tendencija, niti skrivenih ideoloških poruka; nema izrazito socijalno angažovanih tema okupiranih posrnulim čovečanstvom. Čak i kada se bavi problematikom ulice, ne čini to na kritizirajući način, već nastoji da zabavi likovnu publiku pa i sebe samog" – reči su istoričarke umetnosti Jelene Lazarević koja je sačinila tekst u katalogu ove izložbe.

   

  Tim povodom organizujemo, ovoga puta, u utorak u 12 sati konferenciju za novinare u Galeriji Haos, na kojoj će govoriti akademik  Vladimir Veličković i sam laureat Petar Mirković.

   

  Izložba se, zbog praznika, otvara, ovoga puta izuzetno, u četvrtak, 20. decembra u 20 sati, kada će biti saopštena imena novih laureata za 2018. godinu.

   

             

  Borka Božović,

                                                                                                  umet. direktorka

                                                                                                  Galerije Haos